νέα και περίεργα από την νότια εύβοια

νέα και περίεργα από την νότια εύβοια

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ημερίδα για τις επιπτώσεις από τα αιολικά πάρκα οργανώνει ο ΣΠΠΕΝΚ


Κινητοποίηση φορέων και κατοίκων ζητά ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) για την αποφυγή της εκτεταμένης εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην νότια Καρυστία όπου υπάρχει ήδη υπερκορεσμός και μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ο ΣΠΠΕΝΚ διοργανώνει ημερίδα την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 10.30 το πρωί στο Γιοκάλειο Πνευματικό Κέντρο Καρύστου με θέμα : "Αιολικά πάρκα στη νότια Εύβοια : Υπόσχεση ή απειλή;" με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων πριν την εγκατάσταση των νέων μεγάλων σχεδιαζόμενων πάρκων στην περιοχή της νότιας Καρυστίας και καλεί τους φορείς και τους κατοίκους να καταθέσουν δημόσια τις θέσεις τους.
Ειδικοί ομιλητές θα παρουσιάσουν στοιχεία μελετών καθώς και τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην γενικότερη καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων.
Το κρίσιμο για την περιοχή αυτό θέμα την τελευταία δεκαπενταετία προβληματίζει ευρύτερα την περιοχή της νότιας Καρυστίας και ειδικά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι οι υποσχέσεις για μείωση της ανεργίας στην περιοχή ή η προσπόριση οικονομικών ωφελών στην τοπική κοινωνία είτε μέσω δήμου, είτε ιδιωτικά, παραμένει ανύπαρκτη.
Το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας όπως παρουσιάζεται στους παρακάτω χάρτες είναι μεγάλο σε διάφορα σημεία της νησιωτικής και στερεάς Ελλάδας καθώς και σε αρκετά τουριστικά μέρη, φαίνεται όμως πως η επιλογή της νότιας Εύβοιας είναι καλύτερη από άποψη απόστασης και μειωμένου κόστους εγκατάστασης για τις εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αιολικής ενέργειας.


Υπενθυμίζεται ότι η Αδελφότητα Καρυστίων με απόφασή της στις 27/12/2012 είχε ταχθεί κατά την μεγάλης και άναρχης επέκτασης των ΑΠΕ στην περιοχή της νότιας Καρυστίας και ειδικά της Οχης. 
Η απόφαση είχε ως εξής :
"Η Αδελφότητα Καρυστίων είναι αντίθετη με το ύψος της προτιθέμενης εγκατάστασης ισχύος στην Νότια Καρυστία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ στο περιβάλλον του όρους Οχη (κατασκευή δρόμων και συστήματος μεταφοράς ισχύος) καθώς και την καταστροφή των μοναδικών οικοσυστημάτων του όρους Οχη που σήμερα προστατεύονται με το πρόγραμμα NATURA.Θεωρούμε ότι η πρώτη μέριμνα για οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών θα πρέπει να είναι η αυστηρή οριοθέτηση των χώρων εγκατάστασης. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου