νέα και περίεργα από την νότια εύβοια

νέα και περίεργα από την νότια εύβοια

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή Μανώλη στον Σαμαρά για το ιδιοκτησιακό

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Καρύστου Νίκος Μανώλης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νότιας Εύβοιας και την άμεση ανάγκη επίλυσής του. 












ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ


Προς Πρόεδρο Ελληνικής Κυβέρνησης
Κύριο Αντώνη Σαμαρά                                                             Κάρυστος, 17/12/20 14         

Θέμα: Έγκριση Τροπολογίας για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος της Νότιας Καρυστίας

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι για πολλοστή φορά  στο μείζον, για την βιωσιμότητα και ανάπτυξη της περιοχής της Νότιας Καρυστίας, ζήτημα του ιδιοκτησιακού. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, σας έχω γνωστοποιήσει τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου, την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας και τα απαραίτητα νομικά και ιστορικά έγγραφα που αποδεικνύουν το δίκαιο των ιδιοκτητών και τον παραλογισμό της Πολιτείας.
Επιγραμματικά υπογραμμίζω και πάλι τα εξής: η Εύβοια δεν απελευθερώθηκε με τα όπλα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά προσαρτήθηκε στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος με τις μετέπειτα συμβάσεις: Συνθήκη Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης Καποδίστρια να αγοράσει την γη από τους Οθωμανούς κατόχους, εδόθη το δικαίωμα στους Έλληνες υπηκόους να το πράξουν, όπως και έγινε. Έκτοτε, οι ιδιοκτήτες γης κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας - εγγεγραμμένους στο Υποθηκοφυλακείο – που πάνε πίσω σχεδόν δύο αιώνες. Η επίσημη Πολιτεία όχι απλά δεν αμφισβήτησε τους συγκεκριμένους τίτλους, αλλά τους αναγνώριζε μέσω της επιβολής φορολογίας. Η σχετικά πρόσφατη διεκδίκηση από την Δασική Υπηρεσία είναι αφενός, εκ του πονηρού και αφετέρου, παράλογη. Ο παραλογισμός και η αναξιοπιστία του Ελληνικού Κράτους εξαντλούνται στο ότι, από τη μία, φορολογεί τους ιδιοκτήτες, με πλασματικές μάλιστα αντικειμενικές αξίες, μέσω του ΕΝΦΙΑ και, από την άλλη, τους σέρνει στα δικαστήρια ως καταπατητές.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Καλείστε άμεσα να δώσετε λύση σε αυτόν τον παραλογισμό - μέσω της ψήφισης της Τροπολογίας που κατέθεσε ο Βουλευτής Ευβοίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εφαρμογής σε γη και σε χρήμα -ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» - διότι έχει προκαλέσει τεράστια ζημία στην τοπική οικονομία της περιοχής και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική έκρηξη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η κινητήριος δύναμη της περιοχής (κτηνοτροφία) αργοπεθαίνει, καθώς η ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων και η εξισωτική είναι πλέον εξαιρετικά μειωμένες λόγω της μείωσης των εκτάσεων των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Οι επιλέξιμοι βοσκότοποι, βέβαια, παρότι έχουν φορολογηθεί και συνεχίζουν να φορολογούνται, έχουν μειωθεί, καθώς η Πολιτεία λανθασμένα τις θεωρεί δασικές εκτάσεις.   
Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τις διαρκείς και επίμονες οχλήσεις μου και την επιστολή, με την συνοδεία 1161 υπογραφών, που σας κατέθεσε η πρόεδρος του συλλόγου «Καβοντόρου Γη», κ. Μαρία Γκάγκωση, σας καλώ να πράξετε το αυτονόητο και να αποκαταστήσετε μία εξόφθαλμη αδικία εις βάρος της Νότιας Καρυστίας. Πιο συγκεκριμένα, ζητούμε την τροποποίηση στο δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 62 του Δασικού Κώδικα (Ν.998/1979) ως εξής:
«Κατ’ εξαίρεσιν η διάταξις αυτή δεν ισχύει εις τας περιφέρειας των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Εύβοιας και των νομών Λέσβου, Σάμου και Χίου, και των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων και Κυκλάδων καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από τα διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης».
Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα αφήσουμε κανέναν να υφαρπάξει τις περιουσίες μας και θα ισχύσουν στο ακέραιο οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου, σύμφωνα με τις οποίες καμία επένδυση ΑΠΕ δεν θα προχωρήσει στην περιοχή. 

                                                                                        Με εκτίμηση,
                                                                                      Νίκος Μανώλης
                                                                      Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
                                                                                   Δήμου Καρύστου
Περιοχή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου